21 Ağustos 2011 Pazar

Bilimsel makaleler artık ücretsiz!

PDF <p> biyomedikal araştırma makaleleri, geniş katılımlı bir eylem başlattı bilimsel makaleler internet mümkün.Son ücretsiz erişim ücretsiz erişim gün üçte birine yakın bir bölümü yayınlandı. Bloklar, tweets, haber sayfaları, bu eylem, Aaron Swartz adında bir aktivist tetikleyebilir başlatılır. Swartz, Amerika Birleşik Devletleri tabanlı akademik dergi arşivi JSTOR 4 milyon makale indirdi.

<p> Swartz'ın makaleleri bilinmemektedir ne yapacak, bilimsel dergilerin amacı indirmek ve yüklemek için dosya paylaşım ağları olarak bilinmektedir. Greg Maxwell adlı başka bir bilgisayar programcısı için daha açık bir erişim benzer bir vizyon. Royal Society Swartz'a, Maxwell, Felsefi İşlemleri makale desteklemek amacıyla yaklaşık 19 bin Pirate Bay (Korsan Körfezi) web sitesine yüklenen saptandı.

<p> bu eylemleri cesaretle, bilimsel makale oranı son yıllarda tırmanmaya ücretsiz ulaşılabilir. Grafik ücretsiz endeksli ve oranları PDF makaleler gösterir. Bu oran 2009 yılında% 28 üzerinde (bazı edebiyat erişilemez yayımlandı çünkü bazı makaleler amborgo zaman geçerli olan politikaları doğrultusunda ücretsiz dergi). Ancak, 2008 dolaylarındaydı yılında% 20 bu oran.

<p> Erişim, bilimsel makaleler, ABD federal hükümeti ve finansal kurumların desteği ile ivme kazanıyor. Bu gelişmeler Bilim açık erişim yayıncılar Halk Kütüphanesi, en büyük payı gibi. İlginçtir Ulusal Biyoteknoloji Merkezi (NCBI) başkanı David Lipman, "son 10 yılda tırmanmaya devam etmek. Erişim,% 50 gibi yüksek olup olmayacağı, bu tırmanış devam etmek için 2021 yılında ise merak ettiniz mi? "

<p> Ancak, bu gelişmenin çok yavaş ve acı verici Swartz ve destekçileri. Swartz, şu anda, 35 yıl hapis cezası indirilen dosyaları ve 1 milyon dolar para cezası ile karşı karşıya. JSTOR onlara karşı adli kovuşturma sürücü veri geri gidiş değildir duyursa saklanan veriler kopyalanır ve dağıtmak için güvence istedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder